Sf. Martiri Brâncoveni > Sfinte Moaște

jos>

Sf. Martiri Brâncoveni
(16 August)


SFINTE MOAŞTE

Mormântul Sf. Constantin Brâncoveanu
din Biserica Sf. Gheorghe Nou din București.

La data de 20.06.1992, Sfantul Sinod al BOR hotărăște canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, precum și a sfetnicului Ianache, pomeniți în ziua de 16 august.

Părticele din Moaştele Sfinţilor Martiri se află la:

 Biserica Sf. Gheorghe Nou, Bucureşti, Piaţa Sf. Gheorghe, Bd. Bratianu Nr. 27 (în curtea bisericii Sf. Gheorghe Nou se găseşte borna kilometrului zero al României);
 Mănăstirea Sf. Nicolae-Mihai Vodă, Bucureşti, Str. Sapienţei Nr. 4 (la câteva sute de metri de staţia de metrou Izvor).

Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și Sfetnicul Ianache.

Acești șase Sfinți Martiri Brâncoveni au fost luați ostateci de turci în anul 1714, în Săptămâna Mare a Sfintelor Paști. După câteva luni de temniță grea și chinuri, nevoind să se lepede de dreapta credință în Hristos și să se turcizeze, li s-au tăiat capetele la toți șase, începând cu cei patru copii și terminând cu Sfântul Voievod și Martir Constantin Brâncoveanu.

După martiriul Sfântului Constantin Voievod și al fiilor săi, turcii le-au aruncat moaștele în mare. Dar soția sa, Maria, și cu câțiva sfetnici au adunat moaștele sfinților martiri brâncoveni și le-au îngropat în insula Halchi din Marea Marmara, în Mănăstirea Maicii Domnului. Mai târziu i s-a îngăduit să aducă în țară o parte din moaștele soțului și a copiilor ei, răscumpărate cu multe daruri, pe care le-a depus la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, ctitorită de el. De atunci neîncetat ard câteva candele pe lespedea de mormânt a Sfinților Martiri Brâncoveni, care se prăznuiesc la 16 august.

Sursa: Arhimandrit Ioanichie Bălan, Sfintele Moaște din România, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004

<sus