...
Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi > Scrieri

jos>

Sf. Ierarh Mucenic Teodosie
de la Mănăstirea Brazi
(22 Septembrie)

SCRIERI

ARTICOLE (trimiteri către alte site-uri)

Sfântul Teodosie de la Brazi, Mitropolitul mărturisitor

Mănăstirea Brazi

<sus

Sfântul Ierarh Teodosie, sărbătorit la Mănăstirea Brazi.
Actualitate religioasă / în Ziarul Lumina - Joi, 22 Septembrie 2011

Mănăstirea vrânceană Brazi îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie. La sărbătoare sunt aşteptaţi credincioşi din întreaga ţară pentru a participa la sfintele slujbe, dar şi pentru a se închina la racla cu moaştele sfântului. După cum a declarat pentru Trinitas TV părintele consilier Adrian Ionescu, de la Sectorul Mass-media al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi vor fi purtate în procesiune şi aşezate spre închinare. După slujba Acatistului, Sfânta Liturghie este săvârşită de Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sursa: Ziarul Lumina

<sus

Din viaţa Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
Ani Eliza Busuioc / în Ziarul Lumina - Duminică, 26 Septembrie 2010

Teodosie s-a născut în Vrancea, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Acesta a vrut încă de mic să îşi închine viaţa lui Dumnezeu şi a devenit călugăr. El cugeta permanent la Dumnezeu şi stătea în apropierea dascălilor din mănăstiri pentru a învăţa cât mai mult. Fiind ales episcop al Romanului şi apoi mitropolit al Moldovei, el era blând, răbdător, drept şi iubitor de semeni, ajutându-i pe credincioşi cu vorba şi cu fapta.

În perioada aceea, oamenii din ţară erau greu prigoniţi de turci şi tătari, cu acordul domnitorului, Dumitraşcu-Vodă. Acest voievod l-a prigonit şi pe mitropolitul Teodosie pentru că îndrăznea să-l mustre pentru lipsa lui de iubire pentru popor. Ierarhul a fost răpit şi chinuit în închisoare vreme de zece săptămâni. Dar el a răbdat totul, având credinţa că Dumnezeu este cu el şi îl ajută.

În toamna anului 1694, tătarii au năvălit din nou în Moldova, jefuind pe creştini şi distrugând bisericile. Curând, ei au ajuns la Mănăstirea Brazi, unde era Teodosie. Acesta însă ştia, prin darul Sfântului Duh, că i se apropie sfârşitul şi era pregătit sufleteşte.

- Să ne dai toţi banii din mănăstire şi toate lucrurile de valoare sau va fi vai şi amar de tine!, l-au ameninţat tătarii.

- Banii pe care îi vreţi voi se vor folosi pentru construirea unei alte mănăstiri şi a încă trei schituri, le-a răspuns liniştit bătrânul.

- Îndrăzneşti să ne înfrunţi? Vei fi bătut până vei muri!, i-au strigat tătarii.

Într-adevăr, asupritorii l-au chinuit îndelung pe Teodosie, sperând să-l determine să se răzgândească şi să le spună unde ascunsese banii.

Văzând că bătrânul arhiereu rabdă durerile cele mari şi nu mărturiseşte nimic, aceştia i-au tăiat capul.

Astfel, Teodosie a primit cununa muceniciei.

Peste mai mulţi ani, printr-o descoperire minunată, banii ascunşi au fost găsiţi, împreună cu un bileţel în care Teodosie scrisese dorinţa sa de a se construi o mănăstire şi trei schituri.

Tot prin rânduială dumnezeiască, au fost descoperite moaştele ierarhului Teodosie, care răspândeau un parfum foarte bine mirositor.

Din data de 5 octombrie 2003 s-a hotărât ca Teodosie să fie canonizat şi Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi în ziua de 22 septembrie, data când a trecut la cele veşnice.

Ştiţi că părticele din moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi sunt acum şi în Bucureşti? Se află la o biserică cu hramul Sfântul Nicolae din cartierul Berceni.

Sursa: Ziarul Lumina

<sus