Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ > Sfinte Moaşte

jos>

Sf. Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ
(5 August)

SFINTE MOAŞTE

Veşmântul care a învelit Moaştele Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamţ se află la:

 Biserica din lemn Sf. Vineri Drumul Taberei (cu hramul Sf. Cuv. Parascheva), Bucureşti, Str. Braşov Nr. 21C, cartier Drumul Taberei.

Părticele din Moaştele Sfântului se află la:

 Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul, din Ţara Sfântă;
 • Biserica Mitropoliei din Iaşi;
 Biserica din lemn Sf. Vineri Drumul Taberei (cu hramul Sf. Cuv. Parascheva), Bucureşti, Str. Braşov Nr. 21C, cartier Drumul Taberei;
 Schitul Darvari, Str. Schitul Darvari Nr. 3, lângă Grădina Icoanei;
 Biserica Sf. Nicolae Rusă (a studenţilor), Bucureşti, Str. Ion Ghica Nr. 9, lângă Universitate;

Răclița de la Biserica Rusă

 Biserica Boteanu, Bucureşti, Str. Boteanu Nr. 8 (oarecum paralel cu Bd. Magheru, perpendicular pe str. C. A.Rosetti);
 Mănăstirea Sf. Nicolae-Mihai Vodă, Bucureşti, Str. Sapienţei Nr. 4 (la câteva sute de metri de staţia de metrou Izvor);
 Mănăstirea Brâncoveni, com. Brâncoveni, jud. Olt (este situată la 20 km sud-vest de Slatina, la sud de Piatra Olt, în zona şoselei Slatina-Caracal, şi la 6 km de halta Pârşcoveni, de pe linia ferată Piatra Olt-Caracal);

Peştera în care s-a nevoit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul.

 Mănăstirea Sireti - Sf. Mare Mucenic Iacov Persul. În inima Basarabiei, la 16 km de Chişinau stă de veghe, ca un ochi de cer deschis între colinele înverzite, Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Iacov Persul, ctitorie monahicească contemporană ce se vrea a nu ruşina tradiţia ci a o continua creator; De menționat că al treilea hram al acestei sfinte mănăstiri este prăznuirea Prea Cuviosului şi de Dumnezeu purtătorului părintelui nostru Ioan Iacob Hozevitul;
 Biserica Seminarului Ortodox Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ (de la Târgul Neamţ sunt cca. 15 km, iar municipiul Târgul Neamţ este în legătură cu şoseaua europeană E 85 care duce spre Paşcani, Suceava şi Bucureşti);

Racla de argint în care se află degetul Sf. Ioan Iacob
la Biserica Seminarului Mănăstirii Neamţ.

 Paraclisul "Centrului de Servicii Sociale Patriarh Justinian Marina" (Puteți ajunge la Paraclisul Centrului din Pajura cu troleibuzele 86 sau 65).

Înca în anul 1995 (când la biserica actuală erau turnate doar temeliile), PF Daniel a dăruit Seminarului camilafca şi metaniile Sf. Ioan iar în ziua hramului din 5 august 1999 a adus în procesiune degetul sfântului. Camilafca şi metaniile sfântului au fost primite de către PF Daniel în anul 1993 de la ucenicul Sf. Ioan, Ierom. Ioanichie Pârâială, prin Ierom. Visarion Bârsan, care a vieţuit o vreme în Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul.

Părticica din moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ a fost primită de la Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului.

La hramul din anul 2002, PS Ioan, Episcopul Harghitei şi Covasnei a dăruit Seminarului de la Mănăstirea Neamţ, pentru biserica Sf. Ioan Iacob, Ceaslovul Sfântului, carte de care nu s-a despărţit niciodată şi pe care se pot descifra până astăzi urmele degetelor şi ale lacrimilor Sfântului.

"“Am fost binecuvântaţi ca în această biserică să primim mai multe obiecte care au aparţinut Sf. Ioan Iacob: camilafca, metaniile, Ceaslovul, o copie după Liturghierul după care a slujit Sfântul. Ulterior am primit o părticică din moaştele Sfântului. Este o mare bucurie să-i vezi pe credincioşii care se folosesc din darurile Sf. Ioan şi care vin apoi să mulţumească acestuia cu lacrimi pentru împlinirea cererilor lor. Sf. Ioan aduce bucurie în sufletele tuturor celor care îl iubesc pe Hristos”, a mai adăugat pr. Ioan Mihoc."

<sus