Sf. Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi > Sfinte Moaște

jos>

Sf. Ierarh Mucenic Teodosie
de la Mănăstirea Brazi
(22 Septembrie)


SFINTE MOAŞTE

 • Racla cu Moaştele Sfântului se află la Mănăstirea Brazi, Panciu, judeţul Vrancea;
 • Catedrala Arhiepiscopală “Înălţarea Domnului” din Slobozia (130 km spre est de la Bucureşti, 150 km spre vest de la Constanţa);
 Schitul Bran - localitatea Şimon-Bran, nr 280B, judeţul Braşov (din Şoseaua Naţională Braşov-Piteşti, la ieşirea din staţiunea turistică Bran, intersecţie stânga spre satul Şimon - drum asfaltat -, apoi intersecţie stanga pe Valea Tisei şi continuare pe drum forestier până pe culmea Dealului Balaban - Schitul este situat la 6 km de Şoseaua Naţională şi la 7 km de Castelul Bran);
 Mănăstirea Sfânta Treime (Trivale), Piteşti, cartierul Trivale, Trivale Nr. 71;
 Mănăstirea Bogdana, Str. Bogdana Voda Nr. 6, Mun. Radauti, Jud. Suceava;

Paraclisul Sfântul Ioan Gură de Aur din A.S.E.

 Paraclisul Sfântul Ioan Gură de Aur din A.S.E., clădirea de pe str. Căderea Bastiliei, etaj 4, sala 0421;
 • Biserica Popa Soare - Str. Dr. Burghelea nr. 7, sector 2 (în apropierea Ambasadei Danemarcei, între str. Plantelor şi str. Popa Soare); tel: 021 323.72.08.

Mănăstirea Bogdana
Racla cu moaștele
Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți și ale Sf. Teodosie de la Brazi.

Schitul Bran
(Şimon)

Schitul Bran (Şimon)
Moaștele Sf. Teodosie de la Brazi alături de moaștele Sf. Cuvioşi din Sinai, Cuv. Mc. de la Aiud, Sf. Mare Mc. Ecaterina și Sf. Ierarh Iosif de la Partoș

Moaștele Sfântului Teodosie au fost descoperite printr-o minune.

Sfântul Antipa de la Calapodești (1816-1882), pe atunci frate la Mănăstirea Brazi, mărturisește: "Înainte ca arhim. Dimitrie să fie stareț al Mănăstirii Brazi din Moldova, el a trăit viață pustnicească aspră într-o pădure mare, unde din întâmplare a găsit îngropat un vas mare plin cu bani de aur. În vas a găsit o însemnare, în care se spunea că acești bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Teodosie - confuzie datorată apropierii dintre numele celor doi ierarhi contemporani) care i-a ascuns acolo, prevăzându-și sfârșitul său mucenicesc din mâna turcilor.

În însemnare se mai spuneau și acestea: "Cine va găsi acești bani este îndatorat să zidească din ei o mănăstire și trei schituri" și că "la terminarea de zidit a celui din urmă, al treilea schit, va afla și moaștele mele". Arhim. Dimitrie mărturisește într-o însemnare din 20 februarie 1842, că după ce a terminat de construit și cel de-al treilea schit, săpând în curte mormântul său, a aflat sicriul cu moaștele Sf. Teodosie. Capul era așezat alături, cu fața în jos, pe o cărămidă. Moaștele erau întregi și răspândeau un miros foarte plăcut, ceea ce confirma evlavia credincioșilor care l-au considerat sfânt încă din timpul vieții.

La 6 mai 1842, moaștele Sfântului Teodosie au fost așezate într-un mormânt nou, zidit în partea de nord a paraclisului subteran de la Mănăstirea Brazi. După un scurt timp, capul său a fost scos din mormânt și așezat spre închinare în biserică, probabil tot de către starețul Dimitrie. El a rămas în paraclisul subteran până la desființarea așezământului, în 1959, când a fost pus înapoi în mormânt. După redeschiderea mănăstirii, în urma lucrărilor de restaurare, maica Iustina a redescoperit la 20 martie 2000, moaștele Sfântului Teodosie.

Hotărârea canonizării sale s-a făcut în ședințele Sfântului Sinod din 4-5 martie 2003. Slujba de proclamare a canonizării a avut loc la 5 octombrie 2003, la Mănăstirea Brazi din județul Vrancea.

Sursa: CreștinOrtodox.ro

<sus